10 april 2020

Het is een kwestie van gewoon doen!

Janneke Postulart uit Sint Odiliënberg wilde net als zovelen duurzamer gaan leven. De kennis uit het boek De Verborgen Impact zorgde voor een omwenteling in haar leven. Nu verzorgt ze lezingen en workshops voor bedrijven en instellingen. “Ik wil anderen inspireren om eco-positief te gaan leven. Het is een kwestie van gewoon doen!”

Janneke Postulart op haar bakfiets

Drie aardes

“Als iedereen zou leven als een Nederlander, zouden we drie aardes per jaar verbruiken. Hier wil ik iets aan doen. Zo’n drie jaar geleden ben me gaan verdiepen in De Verborgen Impact. Want dat ons energieverbruik effect heeft op het milieu, dat weet iedereen wel. Maar ook de spullen die we kopen en ons eten, hebben effect op onze leefomgeving. Ik geef lezingen om mensen hiervan bewust te maken.”

Bekijk het hele proces

“Het maken van een laptop bijvoorbeeld is heel belastend voor het klimaat, de natuur en het milieu. Dit is misschien niet direct zichtbaar in onze eigen omgeving, maar wel in het land waar het wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de mijnbouw en de giftige stoffen die vrij komen bij de productie. Verder wordt bij het vervoer veel fijn stof uitgestoten. Als je het hele proces vanaf productie tot consumptie kunt verduurzamen, valt er veel winst te behalen.”

Jouw impact

“Het begint met inzicht. Op www.mijnverborgenimpact.nl kun je bekijken wat jouw verborgen impact is. Allerlei zaken worden in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kledingstukken dat je koopt, de spullen die je aanschaft en hoe vaak je met het vliegtuig op vakantie gaat. Maar ook hoe duurzaam je huis is. Het resultaat is je eigen impact top 10. Als je aan de slag gaat met de zaken die de meeste invloed hebben op onze aarde, bereik je het grootste effect!”

Handen uit de mouwen

“Verduurzamen is niet altijd comfortabel en dat hoeft ook niet. Daag jezelf uit om iets nieuws te proberen en kijk na een tijdje hoe dit bevalt. Vaak denkt men dat duurzaamheid geld kost. Maar het kan juist ook geld opleveren. Als je niet elk jaar een telefoon of laptop koopt, hou je geld over. Dit kun je bijvoorbeeld weer gebruiken om zonnepanelen te plaatsen of je huis te isoleren. Zelf heb ik mijn auto ingeruild voor een bakfiets. Dit is goed voor het milieu én ik hou elke maand wat euro’s over!”

De Omwentelaars

“Om duurzame ontwikkelingen te versnellen, ben ik samen met twee Roermondenaren het initiatief De Omwentelaars gestart. Via onze website www.deomwentelaars.nl delen we ideeën en voorbeelden van mensen die met duurzaamheid aan de slag zijn. Ook organiseren we elke maand een impactgesprek in Roermond. We hebben elke keer een thema en een spreker, maar er is ook volop ruimte om ervaringen te delen. Ons doel? Zoveel mogelijk mensen inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Kom gerust eens kijken!”