Ontwikkeling zonneparken van start
Het college van B&W van Roerdalen heeft besloten dat de ontwikkeling van de eerste 25 hectare zonnevelden van start kan gaan. Initiatiefnemers kunnen vanaf 16 mei hun plannen indienen bij de gemeente.
Zonnevelden in Roerdalen
In 2021 heeft de gemeenteraad van Roerdalen beleid voor zonne- en windenergie vastgesteld. Hierin staat dat in de gemeente tot 2030 maximaal 75 megawatt energie mag worden opgewekt via zonnevelden. Dat komt neer op ongeveer 75 hectare. Op korte termijn mag 25 megawatt worden opgewekt (ongeveer 25 hectare). Over enkele jaren volgt nog eens twee keer 25 megawatt (in totaal ongeveer 50 hectare). Vanaf 16 mei tot en met 11 juli 12.00 uur kunnen initiatiefnemers hun plannen indienen bij de gemeente.
Beste kwaliteit
De plannen worden door externe adviseurs getoetst aan de hand van een aantal spelregels, ook wel beoordelingsmatrix genoemd. Deze gaan bijvoorbeeld over de manier waarop zonneparken in de omgeving passen en wat er wordt gedaan om de natuur te versterken. De plannen met de hoogste scores mogen de ruimtelijke procedure voor vergunningverlening doorlopen. Naar verwachting is dit eind 2022. Wethouder Westhelle-Aelen: “Met de eerste 25 hectare die nu beschikbaar komen zetten we de eerste concrete stap richting duurzame energie in Roerdalen. Kwaliteit, landschappelijke inpassing, betrokkenheid maar ook het rendement voor alle inwoners zijn daarin erg belangrijk.”
Pilot gemeente en coöperatie
Vooruitlopend op de komst van de zonneparken, werkt de gemeente aan een eigen coöperatief zonneveld. Dat gebeurt in samenwerking met de coöperatie Duurzaam Roerdalen. Het proefproject ligt naast de stort in Montfort. Hiermee wil de gemeente ervaring opdoen met de spelregels die voor alle zonnevelden gelden. Bovendien wil ze er een zonneveld realiseren waarvan de opbrengst zoveel mogelijk ten goede komt aan inwoners. Het park maakt geen deel uit van de 25 hectare die vrij is gekomen voor de ontwikkeling van zonnevelden. De gemeente en Duurzaam Roerdalen werken bij de pilot nauw samen met Attero die een eigen zonnepark ontwikkelt op de stortplaats.