15 juli 2020

Op weg naar een zelfvoorzienende woning

Al jaren droomt Rik Deckers uit Melick van een energieneutraal huis. Een nul-op-de-meter-woning, die zelf alle energie opwekt die wordt verbruikt. Rik en zijn gezin zijn al aardig op weg. Met de duurzaamheidsinvesteringen die hij deed, wekt hij zo’n 50% meer stroom dan hij nodig heeft. “We gebruiken alléén nog gas om het huis en het kraanwater te verwarmen. We willen tenslotte niet onder een koude douche stappen.”

Rik Deckers voor zijn huis

Zonnebloemolie

Met zijn werktuigbouwkundige achtergrond heeft Rik altijd al interesse gehad in duurzame energie. “Een beter milieu begint bij jezelf. CO2-reductie en energiebesparing zijn mijn belangrijkste drijfveren. Zo bouwde ik bijvoorbeeld een paar jaar geleden mijn dieselauto om. Met een extra tank en pomp maakte ik ruimte voor zonnebloemolie. Door een systeem dat ik zelf in elkaar zette, kon ik eenvoudig overschakelen van diesel naar 100% zonnebloemolie. Zo hielp ik het milieu een handje en bespaarde ik op de brandstofkosten. Tegenwoordig heb ik een benzineauto waarmee ik op LPG rijd. Ook dat is nèt wat milieuvriendelijker. Uiteindelijk wil ik overstappen naar elektrisch rijden, maar dat zit er nu nog even niet in.”

32 zonnepanelen

In 2015 verruilden Rik en zijn gezin Roermond voor een grotere woning in Melick. “Stap voor stap voerden mijn vrouw en ik hier duurzaamheidsmaatregelen door. We startten met de kleine investeringen, zoals het dichtmaken van kieren en het plaatsen van LED-verlichting. Daarna kwam het grotere werk: we gingen elektrisch koken en isoleerden de spouwmuren en de vloeren. Ook lieten we 32 zonnepanelen op het dak leggen. Hiervoor sloten we een duurzaamheidslening af. Dit is onze grootste uitgave tot nu toe. De zonnepanelen leveren elk jaar 8.180 kilowattuur op, terwijl we maar de helft gebruiken.”

Gasloos

“Met name de grote investeringen kosten tijd, energie en geld. Maar je hebt er direct profijt van, omdat je meteen op de energiekosten bespaart. Eerder hadden we een energierekening van € 230,- per maand. Die zakt nu langzaam naar minder dan € 50,- per maand. Dit kan een stimulans zijn om nog efficiënter met de energie in je huis om te gaan. We hebben ook een HR-ketel én een elektrische ketel aangeschaft. Zo kunnen we op een milieuvriendelijke manier toch lekker warm douchen. Mijn doel is een huis dat helemaal onafhankelijk van gas is. Ik hoop dat ik anderen met mijn verhaal kan inspireren om ook te gaan verduurzamen. Mijn advies: lees je in, laat je goed adviseren en vergelijk het aanbod. Dan komt het vast goed!”