10 mei 2024

Vragen over verduurzaming van je huis? Arjen helpt je graag verder

Arjen Lobregt woont sinds 2019 in Montfort. Hij werkt als architect bij een groot bedrijf in Veldhoven. Ook in zijn vrije tijd heeft techniek zijn interesse, net als alternatieve vormen van energie. Hij heeft inmiddels heel wat kennis opgebouwd op het gebied van duurzaamheid. En die wil hij graag delen met anderen. Daarom hangt er een bordje naast zijn voordeur: ‘Huis verduurzamen? Stel hier je vragen.’

Technische achtergrond

“Mijn huis is gebouwd in 2004,” vertelt Arjen. “Sinds ik er woon, ben ik bezig te bekijken hoe ik het verder kan verduurzamen. Wat me daarbij opvalt is dat bedrijven elkaar tegenspreken over wat de beste maatregelen zijn. Adviezen én prijzen lopen flink uiteen. Ook is het installeren van bijvoorbeeld een warmtepomp vrij nieuw en voor veel installateurs nog onwennig. Ik merkte ook dat ik veel moeite moest doen om verschillende offertes goed te kunnen beoordelen. Hoe moet dat dan zijn voor mensen die niet net als ik een technische achtergrond hebben?”

Maatregelen

“Ik heb de afgelopen jaren heel wat in mijn huis gedaan,” vertelt Arjen. “Dat begon met het verbeteren van de isolatie. Ook heb ik de warmte-terug-win unit opnieuw aangezet en alle ramen het hele jaar door gesloten. Verder heb ik mijn ouderwetse radiatoren omgebouwd zodat ze geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. Daarna heb ik de CV temperatuur verlaagd. Zo kon ik controleren of een warmtepomp mijn woning ook echt kan verwarmen en koelen. Bij een warmtepomp moet je er rekening mee houden dat het een zwaar ding is dat geluid maakt. De vloer waar je ‘m neerzet moet dat gewicht kunnen dragen. En je moet een plek zoeken waar niemand er last van heeft. Verder heb ik voor mijn zonnepanelen, de warmtepomp en een autolaadpunt krachtstroom aangelegd. Zo kon ik met een normale ‘goedkope’ stroomaansluiting toe. Een jaar later was duidelijk dat er in de zomer en in de winter geen probleem was. Toen kon mijn huis van het gas af.

Koers duurzaamheid

“Toen de gemeente inwoners uitnodigde om mee te denken over de nieuwe koers voor duurzaamheid, heb ik me aangemeld,” zegt Arjen. “Samen met de gemeente, raadsleden en andere inwoners werkte ik aan de koers voor 2050. Want dan moeten alle woningen van het gas af zijn. Ik vind het vooral belangrijk dat we dat stap voor stap doen. En dat informatie voor inwoners toegankelijk moet zijn. Want veel mensen willen hun huis wel duurzamer maken maar ze weten niet goed waar ze kunnen beginnen.  Omdat ik zelf mijn huis al heb verduurzaamd, heb ik heel wat kennis. Die wil ik graag delen. Zo draag ik mijn steentje bij aan het doel voor 2050. Wie vragen heeft, mag die aan mij stellen.”

Hulp nodig?

Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je huis en heb je vragen? Dan mag je aanbellen bij Arjen op het adres Linnerweg 6a in Montfort. “Als ik thuis ben, kan ik een vraag meteen beantwoorden. Ben ik er niet? Doe dan een briefje in de brievenbus met je naam, adres, telefoonnummer en je vraag. Ik bel je dan.”