11 mei 2022

Woning gasvrij maken hoeft niet duur te zijn

Bij het duurzaam en energiezuinig maken van je woning denken veel mensen al snel aan zonnepanelen en isolatie. Maar voor de meeste woningen, ook die in de gemeente Roerdalen, zijn er veel slimmere en goedkopere manieren om op energie te besparen. Jan van Hooren uit Vlodrop, die al ruim twintig jaar advies geeft voor het verduurzamen van woningen, weet daar alles van.

Tochtdichte woning

“Om je woning energiezuiniger te maken, is een warmtepomp een perfect product”, begint Jan van Hooren zijn verhaal. “Maar een warmtepomp kost al gauw zo’n tienduizend euro en heeft alleen zin als een woning helemaal tochtdicht is. Om een woning tochtdicht te maken, moet deze eerst goed worden geïsoleerd. En heeft u houten kozijnen? Die laten lucht door en moeten daarom worden vervangen door kunststof kozijnen. Daardoor kost het tochtdicht maken van een woning vaak nog eens tienduizend euro extra. Voor de meeste woningen in Roerdalen, die in de jaren zeventig of nóg eerder zijn gebouwd, is een warmtepomp daarom een veel te dure oplossing.”

In drie stappen gasvrij

Volgens Jan van Hooren zijn er echter ook andere, veel goedkopere manieren om een woning energiezuinig te maken. “Daarom heb ik in 2016 het bedrijf Alternative Heating opgericht. Daarmee geef ik advies hoe je in drie eenvoudige stappen iedere woning helemaal gasvrij kunt maken. Stap één is koken op inductie in plaats van op gas. Stap twee is het gebruikmaken van een waterdoorstromer in plaats van een elektrische boiler. Bij een boiler moet het water namelijk constant op 60 graden Celsius worden gehouden. Bij een waterdoorstromer hoeft dat niet. Stap drie is het toepassen van elektrische vloerverwarming waarin infraroodfolie zit verwerkt. Infrarood zorgt voor een aangename stralingswarmte in huis. Behalve onder de vloer is infraroodwarmte ook verkrijgbaar in de vorm van panelen aan de wand. Welnu, als je deze drie stappen uitvoert, is het voor een gemiddelde woning mogelijk om deze voor pakweg zesduizend euro helemaal gasvrij te maken.”

Geen energierekening

Zelf woont Jan in Vlodrop in een oude boerderij uit 1870. “Aangezien er geen spouwmuren aanwezig zijn en ook geen kruipruimte, kon ik mijn woning niet isoleren. En dus ook niet tochtvrij maken. Maar dankzij de drie stappen die ik hierboven heb beschreven, is het toch gelukt om de woning volledig gasvrij te maken. Doordat ik ook nog vierentwintig zonnepanelen op het dak heb, is mijn boerderij daarnaast ook nog eens honderd procent energieneutraal. Dat betekent gewoonweg dat ik evenveel energie opwek dan dat ik verbruik. Daardoor heb ik geen energierekening! Hoe mooi wil je het hebben?”