20 november 2020

Alle kleine beetjes helpen voor een beter milieu

Een moestuin, een milieuvriendelijke houtkachel die het huis verwarmt en vasten op dinsdag. Nelly Hamel is misschien wel de meest energiezuinige inwoonster van Sint Odiliënberg. Ze staat altijd stil bij de gevolgen van haar gedrag voor het milieu. Dat begint bij de manier waarop Nelly de ochtend een eitje kookt en eindigt met het draaien van de was in de avond. 

Laag energieverbruik

“Op dit moment verbruik ik als alleenwonende héél weinig energie. Alleen de koelkast en diepvries staan dag en nacht aan. Als ik een wasje wil draaien, doe ik dat ’s avonds. Dan is de energie namelijk goedkoper. En ook voor de verwarming vond ik een leuk alternatief: een houtkachel in de woonkamer. Daar verwarm je natuurlijk niet het hele huis mee. Maar dat hoeft ook niet. Als ik in een andere ruimte ben, dan gebruik ik een mobiele thermostaat om alléén die ruimte te verwarmen.”

Adviesgesprek Duurzaam Roerdalen

“Een paar jaar geleden kon je via de website www.duurzaamroerdalen.nl als inwoner van Roerdalen € 75,- terugkrijgen bij aankoop van energiebesparende artikelen, zoals LED-lampen, een slimme thermostaat of isolatiemateriaal. Dat zag ik wel zitten. Maar omdat ik toen ook al heel zuinig leefde, wist ik niet precies waar ik dat geld aan uit moest geven. Al snel kreeg ik een telefoontje van Duurzaam Roerdalen. Of ik misschien interesse had in een adviesgesprek over hoe ik nog energiezuiniger kon leven. Zo gezegd, zo gedaan.”

Samen werken aan een beter milieu

“Niet veel later belde een adviseur van Duurzaam Roerdalen mij voor een afspraak. Samen bekeken we de status van mijn energieverbruik. Al snel bleek dat ik al heel erg goed op weg was om op de energiekosten te besparen. Het zou in mijn situatie zelfs geen zoden aan de dijk zetten om nog meer energiebesparende maatregelen te nemen. Dat vond ik zó leuk om te horen! Uiteindelijk gaat het erom dat we samen werken aan een beter milieu. Daarom roep ik iedereen op een kleine bijdrage te leveren.”

Nelly Hamel in haar moestuin