29 maart 2024

Derde prijs voor basisschool St. Martinus in E-Waste Race

In maart deden tien basisscholen uit Midden-Limburg mee aan de E-Waste Race. De leerlingen zamelden in die tijd zoveel mogelijk elektronisch afval in. En dat was héél veel: samen verzamelden de leerlingen maar liefst 29.148 oude of kapotte elektrische apparaten. Dat zijn meer dan drie zeecontainers vol. Daarvan waren er 4569 van basisschool St. Martinus uit Vlodrop. Zij eindigden daarmee als derde.

Recyclen

“Ik vind het mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen van de St. Martinusschool waren,” zegt wethouder Jan Smits. “Ze hebben echt een enorm aantal apparaten verzameld. En dat is goed nieuws voor het milieu! In al deze apparaten zitten namelijk nog bruikbare onderdelen. Het is daarom erg belangrijk dat we ze apart inzamelen. Via RD Maasland gaan al de ingezamelde apparaten naar een recyclebedrijf. Dankzij de leerlingen die meededen aan de E-Waste Race, krijgen de herbruikbare onderdelen hier een nieuw leven.”

Spannende strijd

De tien basisscholen verzamelden vier weken lang zoveel mogelijk punten door elektronisch afval bij buurtbewoners op te halen, te (laten) repareren of aandacht in de media voor dit onderwerp te vragen. Het was tot op het laatste moment heel spannend wie er zou winnen. Basisschool De Triangel uit Linne verzamelde de meeste punten en heeft de wedstrijd gewonnen. De Latasteschool uit Horn eindigde op de tweede plaats en de St. Martinusschool werd derde. Als dank kregen alle leerlingen die meededen aan de E-Waste Race een mooie dopper van hun gemeente.

Organisatie

De E-waste Race werd georganiseerd door RD Maasland in samenwerking met de gemeenten Leudal, Maasgouw en Roerdalen.

Foto: RD Maasland