6 maart 2024

Gesprekken over duurzaamheid: veel huizen al duurzaam

Op dinsdag 5 maart gingen we met jou in gesprek over duurzaamheid. Dat deden we bij de supermarkt in jouw dorp. In totaal spraken we zo’n 200 inwoners. Wethouder Roland Slangen was er in Sint Odiliënberg ook bij. 

Inwoners vinden duurzaamheid belangrijk

Tijdens de gesprekken bleek dat de meeste inwoners duurzaamheid belangrijk vinden. Zij hebben al meerdere dingen gedaan om hun huis duurzamer te maken. Denk aan isoleren, het vervangen van de ramen en het plaatsen van zonnepanelen. Sommige mensen willen graag ondersteuning bij het zetten van een volgende stap. Zij krijgen bijvoorbeeld graag advies over warmtepompen of het aanvragen van subsidies. Veel inwoners hebben de weg naar de energiecoaches of het Duurzaam Bouwloket al gevonden.

Waardevolle gesprekken

Ook andere duurzame onderwerpen kwamen aan bod. Bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater, afval scheiden en het vergroenen van de tuin of de buurt. We spraken ook inwoners die geen plannen hebben om hun huis duurzamer te maken. Veel van hen zijn op leeftijd of wonen in een huurhuis. Wethouder Roland Slangen: “De gesprekken met inwoners zijn voor ons erg waardevol. De keuzes die we als gemeente maken, raken tenslotte iedereen. Goed om te horen hoe inwoners over het onderwerp duurzaamheid denken en hoe we hen nog beter kunnen helpen om hiermee aan de slag te gaan.”

Samen werken aan een nieuwe koers

We gebruiken de opmerkingen, vragen en wensen van inwoners om onze nieuwe koers voor duurzaamheid verder vorm te geven. Daarvoor hebben we ook al vijf bewonersavonden georganiseerd. Daarnaast hebben we een onderzoek uitgevoerd onder het Inwonerspanel Roerdalen. En er werkte een denktank van inwoners mee aan de nieuwe koers. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de pagina over de nieuwe koers voor duurzaamheid.