13 april 2020

Het voelt goed om milieubewust bezig te zijn

Een jaren 70 huis met energielabel A? Theo Hermans uit Sint Odiliënberg kreeg het voor elkaar. Inmiddels is hij verhuisd naar een energieneutraal huis in ’t Sittert. “Het voelt goed om milieubewust bezig te zijn.”

Theo Hermans voor zijn zonnepanelen

Aan de slag met isoleren

“Ons vorige huis was een typisch jaren 70 huis met kachelaansluitingen in alle ruimtes. De spouwmuren waren wel al nageïsoleerd, maar verder waren er geen enkele duurzame maatregelen getroffen. We wilden graag meer comfort in huis. Daarom heb ik het dak en de zoldervloer geïsoleerd en de verwarmingsketel vervangen door energiezuiniger ketel. Bijkomend voordeel was dat we minder gas gingen gebruiken. Dubbel winst dus. We kregen de smaak te pakken en vervingen al het enkel glas door dubbel glas.”

Energieverbruik in beeld

“In 2012 besloten we nog een stapje verder te gaan. Door een subsidie werd het aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. We plaatsten er twaalf op ons dak. Hierdoor ging onze energierekening flink omlaag. We werden ons steeds bewuster van ons energieverbruik. Het werd een sport om elke maand bij te houden hoeveel stroom we verbruiken en opwekken. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat onze koelkast relatief veel energie verbruikte. Deze hebben we dus vervangen.”

Energielabel A

“In 2018 hebben we een energiescan laten uitvoeren door een energiecoach van Duurzaam Roerdalen. Die had nog een aantal handige tips voor ons. Uiteindelijk had ons huis bij de verkoop in 2019 energielabel A! Wel heb ik het adviesrapport van de energiecoach met de nieuwe eigenaren doorgenomen, zodat zij het huis nóg duurzamer kunnen maken.”

Energieneutraal wonen

“Ons nieuwe huis in de wijk ’t Sittert is energieneutraal. Dat betekent dat de energie die je verbruikt in balans is met de energie die je opwekt. Dat was voor ons erg belangrijk. Maar ook als we een ander huis hadden gekocht, hadden we er alles aan gedaan om dit zo energieneutraal mogelijk te maken. Het fijne van onze nieuwe woning is dat bij alles rekening is gehouden met het milieu. We hebben een warmtepomp, zonnepanelen, een optimale isolatie en natuurlijk geen gasaansluiting. Onze energierekening is dus 0!”

Energie besparen

“Mijn belangrijkste advies aan mensen die aan de slag willen met duurzaamheid? Isoleer je huis. Want alle energie die je bespaart, hoeft niet opgewekt te worden. Zeker nu je op de bank geen rente meer krijgt, is het interessant om te investeren in het verduurzamen van je woning. Maar ook kleine veranderingen hebben effect. Wij gebruiken bijvoorbeeld alleen nog led-lampen. En we hebben een systeem waarmee je kunt regelen wanneer welke lampen branden. Als we voor de tv zitten, gaat het licht in de keuken automatisch uit. Door slimme maatregelen kun je daarop besparen.”