8 juli 2022

Informatiebijeenkomst windmolens

De gemeenteraad heeft besloten om te onderzoeken of windmolens kansen bieden voor Roerdalen. Windmolens kunnen namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen. Tijdens een informatiebijeenkomst op 28 juli vertellen we je er meer over.

Waarom windmolens?

In 2030 willen we in Roerdalen 49% minder CO2 uitstoten. Zonnepanelen op daken en de ontwikkeling van zonnevelden leveren een belangrijke bijdrage. Maar er komt steeds meer vraag naar elektriciteit. Bijvoorbeeld door de groei van het aantal elektrische auto’s en de opkomst van elektrisch verwarmen. Daarom is er meer nodig. In 2021 heeft de gemeenteraad in het Beleidskader Zonne-en windenergie bepaald dat ook de mogelijkheden van windenergie moeten worden onderzocht. Eén windmolen kan namelijk stroom opwekken voor duizenden huishoudens. Daardoor zijn er minder zonnevelden nodig.

Onderzoek naar haalbaarheid

De gemeente doet op dit moment onderzoek naar mogelijke locaties voor windmolens. Ook doet ze onderzoek naar de haalbaarheid op zowel technisch, economisch als maatschappelijk vlak. Als blijkt dat windmolens kansen bieden, dan worden de eerste stappen richting de ontwikkeling ervan gezet. Hierbij vindt de gemeente het van belang dat er voldoende draagvlak is voor de plannen. Ze werkt daarom nauw samen met inwoners en de coöperatie Duurzaam Roerdalen.

Bezoek de informatieavond

Wil je meer weten over windmolens? Heb je vragen of wil je meedenken? Op 28 juli organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor inwoners. Deze vindt plaats in De Roerparel in Sint Odiliënberg en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan tot en met 24 juli via samenduurzaam@roerdalen.nl of 0475-538888. Neem ook alvast een kijkje op de pagina over windmolens. Hier vind je meer informatie over windmolens en antwoorden op veelgestelde vragen.