16 april 2021

Joúw milieuvriendelijke tuin start bij het Klimaatplein

In de tuin aan de slag met duurzaamheid? Om je op weg te helpen, kun je het Klimaatplein bij Tuincentrum Daniëls in Vlodrop bezoeken. “Dit plein is een plek waar je voor inspiratie en praktische tips over een milieuvriendelijke tuin terecht kunt”, legt Anne Daniëls uit.

Wateroverschot en watertekort

Anne: “In onze leefomgeving krijgen we steeds vaker te maken met piekbuien en extreem droge perioden. Daardoor ontstaan wateroverschotten en watertekorten. En dat is schadelijk voor de natuur. Hier kunnen we samen iets aan doen. Dat begint in onze eigen tuinen. Tuincentrum Daniëls vindt het belangrijk om daarbij te helpen het goede voorbeeld te geven. Wij hebben namelijk de kennis en middelen in huis om de inwoners en ondernemers van Roerdalen te adviseren over milieuvriendelijke tuinen. Daarom zijn we ontzettend trots dat we daar met het Klimaatplein een steentje aan bij mogen dragen. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Roerdalen.”

Mens, natuur en dier

“Het Klimaatplein is een plek waar we bezoekers helpen om van hun tuin of balkon een betere plek te maken voor mens, natuur en dier. Dat doen we aan de hand van praktische tips en voorbeelden waarmee je meteen aan de slag kan. We leggen uit hoe je water opvangt in de tuin. Bijvoorbeeld door de regenpijp van het riool af te koppelen en een regenton neer te zetten. Of door tegels te vervangen door groen of kiezels. Op deze manier zorg je voor een betere opname van regenwater door de grond. Ook verklein je de kans op wateroverschotten. Bij het Klimaatplein geven we ook advies over vogel-, vlinder- en bijenvriendelijke tuinen.”

Workshops

“Zodra het weer mag, willen we ook leerzame workshops gaan verzorgen. Hierbij haken we in op onze Tuinkalender. Denk aan een workshop over bijenvriendelijke tuinen op Wereld Bijendag. Tot het zover is, kun je onze website www.tuincentrumdaniels.nl in de gaten houden!”