Gebruik minder elektrische apparaten

Energie besparen in de tuin? Dat kan al met een paar kleine veranderingen. We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Daarmee help je het klimaat een handje en je bent kostenbesparend bezig.

Tips op een rij

  • Droog de was buiten aan een waslijn.
  • Maai het gras met een handgrasmaaier. Wil je toch liever elektrisch of met een benzine grasmaaier maaier aan de slag? Maai het gras dan niet te kort. Langer gras groeit namelijk langzamer aan dan kort gras. Daardoor hoef je minder vaak te maaien.
  • Plaats solarlampen in je tuin. Dit zijn tuinlampen die werken op zonne-energie. Heb je elektrische verlichting in je tuin? Schaf hier dan LED-lampen voor aan. Deze verbruiken minder stroom dan bijvoorbeeld gloeilampen. Met bewegingsschakelaars zorg je ervoor dat lampen alleen branden als dat nodig is.
  • Heb je een vijver met een pomp of waterval? Sluit hier dan een tijdschakelaar op aan. Deze zorgt ervoor dat de pomp of waterval niet constant aanstaat, bijvoorbeeld alleen overdag. Daarmee bespaar je uren aan stroomverbruik.
  • Zijn sommige ruimtes in huis kouder, omdat er bijvoorbeeld veel wind op een van de muren staat? Plant dan een heg voor deze muur. Daardoor koelt de muur minder snel af en bespaar je op de stookkosten. Ook als een muur in de zomer veel hitte opvangt, is het goed om er een plant of struik voor de plaatsen. Hierdoor is het koeler in huis.
  • Lekker buiten zitten ’s avonds? Gebruik dan geen heater om het terras te verwarmen. Trek lekker een trui of vest aan.