Ga voor een zuinige auto

Ga je een auto kopen? Dan is het goed om stil te staan bij de milieubelasting. Een zuinige auto is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In het algemeen geldt dat kleine auto’s zuiniger zijn dan grote. En elektrische auto’s zijn beter dan auto’s die op benzine of diesel rijden.

Formaat en leeftijd

Veel mensen hebben een grotere auto dan ze nodig hebben. Een grote auto verbruikt meer brandstof dan een kleine. Bovendien betaal je meer wegenbelasting. Kijk daarom goed welke maat auto bij je past. Misschien is een kleine auto voldoende voor dagelijks gebruik en kan voor autovakanties een grotere huurauto uitkomst bieden. Let bovendien op de leeftijd van de auto. Nieuwere auto’s stoten veel minder vervuilende stoffen uit. Kies in elk geval een auto van ná 2005, die vervuilen minder.

Elektrisch rijden

Hybride auto’s en volledig elektrische auto’s zijn beter voor het milieu dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Met een volledig elektrische auto die je oplaadt met traditionele stroom, stoot je zo’n 30% minder CO2 uit dan een benzineauto. Als de elektrische auto wordt opgeladen met groene stroom, dan is dit 70%. De ontwikkeling van elektrische auto’s neemt op dit moment een enorme vlucht. Er zijn dus steeds meer mogelijkheden om over te stappen op elektrische rijden.

Twee elektrische auto's bij een laadpunt