Houd de bandenspanning op peil

De spanning van je autobanden heeft invloed op het brandstofverbruik van je auto. Dus ook op de CO2-uitstoot van jouw auto. Met de juiste bandenspanning rijd je niet alleen zuiniger, maar ook veiliger en stiller. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee.

Minder CO2

Wist je dat autobanden langzaam leeglopen? Hierdoor neemt de bandenspanning af. Daarom is het belangrijk dat je de banden van je auto regelmatig oppompt. Op die manier verklein je de kans op ongelukken. Je hebt namelijk meer grip op de weg. Ook stoot jouw auto minder CO2 uit, omdat hij minder brandstof verbruikt. En daardoor bespaar jij geld! Rijden met een te lage bandenspanning kost per jaar ongeveer 2 tot 5% brandstof extra.

Vaste prik

Maak van banden oppompen dus een vaste prik. Bijvoorbeeld door herinneringen in je mobiele telefoon of agenda te zetten. Maak het jezelf makkelijk en schrijf de adviesspanning op. Deze vind je in het instructieboekje. Controleer de bandenspanning als de banden koud zijn. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden of sta je bij een tankstation naast de weg? Dan is de lucht in de banden warm. Tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op. Meer weten? Ga naar de website van Milieu Centraal.