Rijd zuinig

Als je zuinig autorijdt, verbruikt je auto minder brandstof en stoot hij minder CO2 uit. Goed voor het milieu dus! Een leuk extraatje: als je zuinig rijdt, kun je tot wel 10% op de brandstofkosten besparen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Snelheid

Om zuinig auto te rijden, is het belangrijk dat je vroeg opschakelt naar een hogere versnelling. Doe dit elke keer bij 2.000 tot 2.500 toeren. Schakel terug bij minder dan 2.000 toeren. Probeer ook zoveel mogelijk met een constante snelheid te rijden. Op deze manier verbruik je minder brandstof dan bij het optrekken en afremmen.

Let op het overige verkeer

Wanneer je ver vooruit kijkt, kun je beter inspelen op het overige verkeer. Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen? Laat dan rustig het gaspedaal los en laat de auto uitrollen. Hierdoor hoef je niet af te remmen. Staat je auto stil, bijvoorbeeld voor een stoplicht of openstaande brug? Zet dan de motor uit. Test joúw rijstijl via de website van Milieu Centraal.

Energieverbruik

Naast brandstof kun je ook besparen op het energieverbruik van je auto. Zet bijvoorbeeld de airconditioning, de achterruitverwarming en de stoelverwarming wat minder vaak aan.