Vermijd files

Ga je de weg op? Probeer dan te voorkomen dat je in de file belandt. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is er een aantal manieren waarop je files kunt vermijden. Daardoor verbruikt je auto minder brandstof en dát is minder vervuilend. Bovendien bespaar je tijd en geld!

Rijd buiten spitsuren om

Als je in de file staat, verbruikt je auto brandstof terwijl je stilstaat. Zet daarom als het kan de motor uit. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Nóg beter is het natuurlijk om files te vermijden. Dat doe je bijvoorbeeld door buiten de spitsuren om te rijden. Houd ook rekening met het weer. Wanneer de zon schijnt, heb je minder kans op files dan wanneer het sneeuwt of mistig is. Wist je trouwens dat er ook apps zijn die je waarschuwen voor files en goede alternatieve routes aanbieden?

Beland je toch in de file?

Soms is het onvermijdelijk dat je in de file belandt. Blijf dan vooral op je eigen rijstrook. Zo zorg je ervoor dat de file niet langer wordt. Is de file voorbij? Sluit dan snel aan, zodat er geen gaten vallen. Hierdoor kunnen de auto’s achter je ook vaart maken. Let bovendien op je snelheid: als je 100 kilometer per uur rijdt, verbruikt je auto minder brandstof dan wanneer je 130 kilometer per uur rijdt.