Nieuwe koers duurzaamheid: energie besparen en opwekken
Samen met inwoners hebben we een nieuwe koers uitgestippeld voor een duurzamer Roerdalen. Ons doel: in 2050 willen we alle energie duurzaam opwekken en geen CO2 meer uitstoten. Dat bereiken we door te isoleren, woningen van het gas af te halen en zonnepanelen op daken te plaatsen. Jos Lichtenberg uit Montfort werkte mee aan de nieuwe koers.
Iets betekenen voor de gemeenschap
“Ik heb een technische achtergrond. Voor mijn pensionering was ik jarenlang docent/onderzoeker aan de TU in Eindhoven. Daar had ik veel te maken met het onderwerp energie. Toen de gemeente aan de slag ging met de nieuwe koers voor duurzaamheid, kreeg ik de vraag om mee te denken. Ik wil graag iets betekenen voor de gemeenschap en mijn kennis inzetten. Er ontstond een denktank met specialisten die vanuit hun eigen achtergrond meedachten over een duurzamer Roerdalen. Ook bezocht ik de maandelijkse bewonersavonden van de gemeente.”
Duurzame maatregelen
“In de denktank hadden we het onder andere over nieuwe technieken, lange termijndoelen en duurzame ontwikkelingen. We voerden veel inhoudelijke discussies met elkaar en met de gemeente. We vulden elkaar goed aan. We brachten onder andere de bestaande situatie in Roerdalen in kaart. Bijvoorbeeld: wat is het energieverbruik van woningen en bedrijven en welke plannen zijn er om energie op te wekken? Al die gegevens kregen een plekje in een dashboard. Zo werd goed zichtbaar voor welke uitdagingen we staan en welk effect duurzame maatregelen daarop hebben. Al snel lag er een eerste opzet voor de nieuwe duurzaamheidskoers. Daar hebben we op voortgeborduurd.”
Bewezen technieken
“In 2030 willen we in Roerdalen 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Ik heb er vertrouwen in dat dit lukt. Maar het is lastig om verder vooruit te kijken. In 2050 willen we per saldo helemaal geen CO2 meer uitstoten. Om dit te bereiken, hebben we ervoor gekozen om in elk geval in te zetten op bewezen technieken. Bijvoorbeeld op isolatie, zonnepanelen op daken en zonnevelden. Daarnaast willen we ook de mogelijkheid open houden om in te spelen op innovaties. Je zou dan kunnen denken aan grootschalige energieopslag, bijvoorbeeld in de vorm van batterijen. De wereld blijft in beweging en ik vind het belangrijk om dit soort ontwikkelingen te blijven volgen, ook al kom je soms uit bij initiatieven die de gemeentegrens overschrijden. Ze kunnen ons helpen om onze duurzame doelen in 2050 te bereiken. Hier denk ik ook in de toekomst graag over mee.”
Inwoners helpen
“Energie besparen is een van de belangrijkste opgaven. We kunnen inwoners natuurlijk niet dwingen om te isoleren of een warmtepomp aan te schaffen. We kunnen hen wel ondersteunen. Tijdens de bewonersavonden stonden we hier uitgebreid bij stil. We bedachten allerlei ideeën om inwoners te helpen hun huis duurzamer te maken. Goed om te zien dat de gemeente onze inbreng serieus oppakt. Er zijn zeker nog uitdagingen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we onze duurzame doelen op het gebied van energie gaan halen.”