29 april 2021

Ruim 1.100 huishoudens maakten hun huis duurzamer

Afgelopen jaar konden inwoners bij Coöperatie Duurzaam Roerdalen 75 euro aanvragen voor duurzame maatregelen in huis. In totaal maakten ruim 1.100 huishoudens gebruik van deze actie van de coöperatie en de gemeente.

Kleine duurzame maatregelen

“Veel inwoners gebruikten de 75 euro om energiezuinige ledverlichting aan te schaffen.”, vertelt Jan Schreurs van Duurzaam Roerdalen. “Ook kochten veel mensen een pompschakelaar voor de verwarming. Met deze maatregelen gaan zij direct energie besparen.” De meeste aanvragen werden volgens Jan gedaan door woningeigenaren. “Dat is jammer, want ook huurders kunnen besparen op hun energiekosten. Bijvoorbeeld door radiatorfolie, tochtstrips en lichtsensoren aan te brengen.”

Zonnepanelen en isolatie

Er waren ook mensen die het tegoed gebruikten voor de aankoop van zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Jan: “Deze maatregelen zijn duurder in aanschaf, maar in veel gevallen is er subsidie mogelijk. Bijvoorbeeld als je twee typen isolatie aan laat brengen of een warmtepomp koopt. Hiermee draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar je energierekening gaat ook flink omlaag.”