5 oktober 2021

Slim omgaan met je energieverbruik

Jan Schreurs is vrijwilliger bij Duurzaam Roerdalen. Samen met de gemeente Roerdalen helpt deze organisatie inwoners bij het verduurzamen van hun huis. Woont u in Roerdalen en bent u van plan energiezuinige maatregelen te nemen? Wilt u zich door Duurzaam Roerdalen laten adviseren? Dan is de kans groot dat Jan bij u aanschuift. Jan: “In de afgelopen jaren namen mijn vrouw en ik zelf ook de nodige maatregelen. We zijn al lang van het gas af. Goed voorbeeld doet goed volgen!”

Warmte uit de grond

Het huis van Jan en zijn vrouw heeft al 10 jaar een grondwarmtesysteem. Jan: “Dit systeem verwarmt ons huis en water met warmte uit de grond. Ook regelt het systeem dat het binnen in huis altijd 21 graden is, dat is heel comfortabel. Echter, weinig Nederlanders gebruiken een grondwarmtesysteem. Omdat de grond daar niet altijd geschikt voor is. En ook omdat het een kostbare investering is. Maar deze investering betaalt zich zeker terug. Kortom: een duurzame manier om van het gas af te komen. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien is veel minder onderhoud nodig.”

40 zonnepanelen

Jan en zijn vrouw wekken energie op via zonnepanelen. Jan: “Op het dak van ons huis liggen 40 zonnepanelen in de schaduw van een groot aantal bomen. De meeste mensen zouden in dat geval geen zonnepanelen plaatsen. Maar wist je dat er zonnepanelen en omvormers zijn die uitstekend werken in de schaduw? Uiteindelijk draait het erom hoe slim je met de opgewekte energie omgaat. Zet apparaten aan wanneer de zonnepanelen veel stroom opwekken. Zo bespaar je fors op de energierekening. Voor een goede opname van zonne-energie is het wel verstandig om de zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Je wilt immers groene stroom, geen groen dak.”

Adviesgesprek

Jan: “Wil je weten hoe je jouw energieverbruik kunt verminderen? Of wil je advies over duurzame maatregelen? Dan kun je vrijblijvend een adviesgesprek inplannen met een energiecoach. Dat is gratis en vrijblijvend. Zelfs een simpele check van je energierekening kan veel inzicht geven. Je kunt een afspraak inplannen via de website van Duurzaam Bouwloket.”