3 november 2021

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel en verbruik minder gas

Zet de cv-ketel op 60 graden Celsius. En als het kan nóg lager. Dat adviseert Jan-Willem Grachten uit Montfort alle inwoners van Roerdalen. In 2017 probeerde Jan-Willem het zelf. “Aanvankelijk verlaagde ik de temperatuur van mijn cv-ketel van 80 naar 60 graden Celsius. Inmiddels is mijn huis van het gas af.”

Minder gas, minder CO2

De meeste huizen worden nog verwarmd met een cv-ketel. Jan-Willem: “Cv-ketels verbruiken gas en stoten CO2 uit. En dat is weer schadelijk voor het milieu. De meeste cv-ketels zijn automatisch ingesteld op 80 graden Celsius. Maar je kunt je huis ook zonder verlies van comfort verwarmen met een lagere temperatuur. Bijvoorbeeld 60 graden Celsius. Daardoor verbruik je minder gas. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. Zeker nu de gasprijzen hoog zijn.”

De warmte is beter verdeeld

Jan-Willem: “Verlaag je de temperatuur van je cv-ketel? Dan zie je de verminderde CO2-uitstoot direct via de rookpluim uit de schoorsteen. Die wordt namelijk kleiner. Het kan in huis iets langer duren voordat het warm is. Zet de verwarming daarom eerder aan dan je nu doet. Eenmaal warm, verdeelt de temperatuur zich veel beter over de ruimte.”

Warmtepomp

De cv-ketel van Jan-Willem verwarmde zijn huis uiteindelijk met 45 graden Celsius. Jan-Willem: “Daar zijn meestal isolatiemaatregelen voor nodig. In de afgelopen jaren liet ik de spouwmuren, de vloer en het dak van mijn huis isoleren. Daardoor kon ik de cv-ketel onlangs vervangen door een warmtepomp.”

Zet ‘m op 60

Wist je dat je de temperatuur van je cv-ketel snel en makkelijk kunt verlagen? Via www.zetmop60.nl kom je erachter hoe je dit zelf in één minuut doet. Probeer eens of jouw huis ook warm blijft als je de temperatuur van de cv-ketel verder verlaagt!

Jan-Willem Grachten staat voor de buitenunit van zijn warmtepomp