3 oktober 2022

Vijf plannen zonnevelden door naar volgende fase

In mei is de ontwikkeling van de eerste 25 hectare zonnevelden van start gegaan. Initiatiefnemers konden vanaf dat moment een plan indienen bij de gemeente. In totaal zijn er 14 plannen binnengekomen. Onafhankelijk adviseurs hebben deze beoordeeld en vijf plannen uitgekozen die door gaan naar de volgende fase. Deze liggen op drie verschillende locaties.

Mogelijke locaties

De vijf plannen liggen op de volgende locaties in het buitengebied tussen Sint Odiliënberg en Linne:

  • Locatie 1: tussen de Kleine en Grote Bergerweg, aan de oostkant van de Kraamweg en de Boschweg.
  • Locatie 2: tussen de Kleine en Grote Bergerweg, aan de oostkant van de Oude Montforterweg
  • Locatie 3: aan de Hobertsveldweg en de Waarderweg

Plattegrond met mogelijke locaties onnevelden

De mogelijke locaties zijn globaal ingetekend, aan deze afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend.

Alleen de beste plannen

De 14 ingediende plannen zijn getoetst aan de hand van een aantal spelregels. Deze gingen bijvoorbeeld over de manier waarop zonneparken in de omgeving passen. Of over hoe inwoners moeten worden betrokken bij de plannen. Ook is bekeken hoe de zonnevelden worden onderhouden en wat er wordt gedaan om de natuur te versterken. De vijf plannen die het best zijn beoordeeld, zijn nu door naar de volgende fase. De initiatiefnemers hebben tot 17 oktober de tijd hun plan te verbeteren.

Hoe verder?

In december besluit het college van B&W welke plannen een aanvraag voor een omgevingsvergunning mogen doen. De plannen die de hoogste scores hebben én samen ongeveer 25 hectare groot zijn, door gaan. Dit betekent niet dat de omgevingsvergunning ook daadwerkelijk wordt toegekend. Net als in alle ruimtelijke procedures is er nog bezwaar en beroep mogelijk.

In gesprek met de omgeving

De initiatiefnemers van de plannen zijn aan zet om de omgeving te betrekken. Het is dus mogelijk dat zij u persoonlijk informeren of dat u een uitnodiging krijgt voor een informatiebijeenkomst over een plan bij u in de buurt.

Meer weten? Kijk op de pagina over zonnevelden.