21 maart 2023

Warmtepomp of airco? Misschien heb je een vergunning nodig

Door de gestegen gasprijzen zijn veel mensen op zoek naar een alternatief voor het verwarmen van hun huis. Warmtepompen en airco’s worden steeds populairder. Als je de benodigde stroom opwekt met zonnepanelen, zijn het duurzame manieren van verwarmen. Voor het plaatsen van een warmtepomp en airco gelden regels. Soms heb je hiervoor een vergunning nodig.

Aan de gevel of op de grond?

Hang je de unit aan de gevel? Als deze (inclusief behuizing, bevestiging of frame) niet verder dan 0,5 meter uitsteekt, heb je géén vergunning nodig voor de activiteit bouwen. Staat de unit op de grond? Dan mag deze niet hoger zijn dan 1 meter en de totale oppervlakte maximaal 2 m2.

Aanvullende regels

Maar in bepaalde situaties gelden andere, aanvullende regels. Zo heb je bijna altijd een vergunning nodig als jouw woning een monument is. En ligt je woning in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan is vergunning nodig als de unit aan de voor- of zijgevel hangt of aan een achtergevel die naar de openbare weg is gekeerd.

Geluidseisen

Er gelden ook eisen op het gebied van de hoeveelheid geluid die wordt geproduceerd. Zo mag de warmtepomp of de airco maximaal 40 dB aan geluid produceren, gemeten op de erfgrens.

Het is niet altijd makkelijk te bepalen of je een vergunning nodig hebt. Twijfel je? Neem dan contact op met de Omgevingsdienst van Servicecentrum MER via telefoonnummer 0475 – 255 100.