15 oktober 2020

Geld besparen en bouwen aan de toekomst

Wonen in het hart van Herkenbosch, dat leek Huub Willems en zijn vrouw wel wat. Daarom verhuisde het echtpaar in 1991 naar de Stationsweg in Herkenbosch. Inmiddels genieten Huub en zijn vrouw van een welverdiend pensioen. Maar niks doen, zit er voor Huub niet in. “Begin 2020 raakte ik in gesprek met de overbuurman die zijn spouwmuren liet isoleren. Een week later had ik zélf de offertes in huis!”

Huub Willems voor zijn huis

30% tot 40% besparing

Ruim een half jaar later maakt Huub de balans op. “Als ik naar de meterstand kijk, zie ik dat we vrijwel geen gas meer verbruiken buiten het koken om. Dat komt natuurlijk ook doordat we in het voorjaar en de zomer goede temperaturen hebben gehad. In het najaar kunnen we daarom eigenlijk pas écht zeggen hoeveel geld we hebben bespaard. Dat moet volgens de experts zo’n 30% tot 40% per jaar zijn. Overigens heeft de spouwmuurisolatie niet alleen financiële voordelen. Zo merkten we in de zomer dat de hitte minder snel naar binnen trekt. Dat scheelt ons weer een airco!”

100 jaar oud

Het is niet de eerste keer dat Huub en zijn vrouw duurzame investeringen doen. “Ons huis staat hier al zo’n 100 jaar. Toen we hier kwamen wonen, was er dus genoeg werk om de woning energiezuiniger te maken. Zo lieten we vlak na de aankoop de ramen vervangen door dubbelglas. En in de loop der jaren werd het dak vervangen, ook met de nodige isolatiemaatregelen. Onlangs profiteerden mijn vrouw en ik van de € 75,- regeling van Coöperatie Duurzaam Roerdalen en de gemeente. Daarvan lieten we de radiatoren opnieuw doormeten en kochten we LED-verlichting. Misschien volgen in de toekomst ook nog een warmtepomp en zonnepanelen.”

Wees kritisch

De maatregelen hebben de nodige kosten met zich meegebracht. “Maar duurzame investeringen verdien je weer terug door de besparingen die je op de lange termijn doet. Ook door kritisch en zuinig te zijn, kun je aardig op de kosten besparen. Besteed je werk uit? Neem dan geen genoegen met de eerste de beste aanbieder. Vraag offertes op bij verschillende partijen. Dat kan soms een behoorlijk prijsverschil opleveren voor exact hetzelfde werk en materiaal. Laat je ook goed informeren door de gemeente over de subsidiemogelijkheden. Bouw mee aan een toekomst waarin nieuwe generaties opgroeien in een gezonde omgeving met aandacht voor het milieu!”